VUK Genel Tebliği (Sıra No: 435)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 451)

3 Haziran 2015 ÇARSAMBA Resmî Gazete Sayi : 29375
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI (SIRA NO: 435)’NDE

DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR TEBLIG

(SIRA NO: 451)

3/4/2014 tarihli ve 28961 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 435)’nde asagidaki degisiklikler yapilmistir.

1- Anilan Genel Tebligin; “1. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Fisleri” baslikli bölümünün (k) bendinden sonra gelen ikinci ve üçüncü paragraflari asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Bu Teblig ile ihdas edilen ve bankacilik bilgilerini de ihtiva eden ÖKC fisleri ile banka POS harcama belgesinin isyeri nüshasi sadece yeni nesil ÖKC’nin yazicisindan basilacaktir.

Bankacilik kartlari ile yapilan ödeme karsiliginda ÖKC fisi yerine fatura düzenlenmesinin söz konusu oldugu durumlarda, mali degeri olan ÖKC fisi yerine, satisin faturali satis oldugunu belirten bir bilgi  fisinin ÖKC’den düzenlenerek müsteriye verilmesi ve bu bilgi fisinde banka POS harcama bilgilerinin de gösterilmesi gerekmektedir. Bilgi fisinde bulunmasi gereken asgarî bilgiler ile bilgi fisinin düzenlenme usul ve esaslarina iliskin hususlara Gelir Idaresi Baskanligi Mesajlasma Protokolü dokümanlarinda yer verilir.”

2- Ayni Genel Tebligin “1.1. Uygulamaya Geçis Süresi” bölümü asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Yetkili ÖKC firmalarinin, 1/8/2014 tarihinden itibaren satacaklari EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC’lerin yukarida açiklandigi sekilde belge düzenleyecek özellikte olmasi zorunludur. Mezkûr tarihten evvel satilan ve anilan özellikleri ihtiva etmeyen EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC’leri kullanan mükellefler, cihazlarinin üretici veya ithalatçisi olan yetkili ÖKC firmalarina müracaat ederek cihazlarini en geç 1/8/2014 tarihine kadar yukarida sayilan özellikleri haiz hale getirtmeleri mecburidir. Yetkili firmalarin bu talepleri yerine getirmeleri zorunludur. Yetkili ÖKC firmalari, basit/bilgisayar baglantili yeni nesil ÖKC’ler için söz konusu zorunlulugu en geç 1/1/2016 tarihine kadar yerine getireceklerdir.

Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS (banka POS) cihazi kullanan mükelleflere 1/10/2013 tarihinden itibaren EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyeti getirildiginden, bu mükelleflerin seyyar kullanim özelligi olan banka POS cihazi bulundurmamalari ve kullanmamalari gerekmektedir.

Basit/bilgisayar baglantili yeni nesil ÖKC kullanan mükelleflerin ise, isletmelerindeki harici banka POS cihazlarini 1/1/2016 tarihine kadar yetkili ÖKC firmalari araciligiyla yeni nesil ÖKC’lere (Gelir Idaresi Baskanligi Mesajlasma Protokollerine uygun olarak) baglatmalari zorunlu olup, bu tarihten sonra yeni nesil ÖKC’den bagimsiz banka POS cihazlarini kullanmalari mümkün bulunmamaktadir.”

Teblig olunur.